بیمارستان آموزشی امام حسن(ع) فسا
بیمارستان امام حسن فسا
می 9, 2021
بیمارستان کودکان تبریز
بیمارستان کودکان تبریز
اکتبر 12, 2019
مقاله نگاتسکوپ

آشنایی با نگاتسکوپ LED

نگاتسکوپ LED

نگاتسکوپ ها یکی از ابزارهای کاربردی برای پزشکان است که در ابتدا در 1970 میلادی در کنار لوازم رادیولوژی، سونوگرافی و ... معرفی گردید که برای مشاهده تصاویر رادیولوژی از آن استفاده می شود. مدل های اولیه همگی با لامپ های رشته ای و فلوروسنتی ساخته می شدند. امروزه به دلیل بهره وری و کیفیت بالای منابع روشنایی LED، دیگر به ندرت نگاتسکوپهایی با لامپ (فلوروسنت) را مشاهده می کنید..

در نگاه اول یک نگاتسکوپ ابزاری با ساختار ساده به نظر می رسد، که تقریبا هم همینطور است. نکات کلیدی که در ساخت نگاتسکوپ ها وجود دارد عبارتند از یکنواختی نور، میزان شار نوری خروجی و اندازه و مدل آنها است.

XRAY

اولین تصویر رادیولوژی


یکنواختی :

در نگاتسکوپ ها میزان روشنایی که روی صفحه نورگذر (Diffuser) مشاهده می شود باید در تمامی نقاط به یک اندازه باشد. در غیر این صورت باعث خطای دید پزشک می شود. در مدل های قدیمی نگاتسکوپ ها به دلیل اینکه قطر آنها بیش از 10 سانتی متر است، رعایت این نکته ساده تر بود. اما در نگاتسکوپ ها با طراحی نوین به دلیل قطر کم برای طراحی زیبا و یکنواختی شار نور خروجی پیچیده تر است. برای مثال در نگاتسکوپ های قدیمی به راحتی با استفاده از ماژول های ال ای دی کف تابش (Backlight Led Module) می توان به نور یکنواخت رسید. اما هنگامی که فاصله تابش بند (Diffuser) با ماژول های ال ای دی کم شود، تنها گزینه موجود استفاده از نور ماژول ال ای دی به صورت دور تابش (Edgelight) می باشد. در این حالت نور از دور فریم نگاتسکوپ به سمت مرکز تابش بند تابیده می شود. این امر باعث می شود که بتوان قطر چراغ را به چند میلیمتر کاهش داد.


شار نوری :

میزان شار نوری خروجی نگاتسکوپ نیز اهمیت ویژه ای دارد. تصاویر رادیولوژی گاهی اوقات کیفیت ثابتی ندارد (تصاویر رایولوژی ممکن است تیره تر و یا روشن تر باشند). نور محیطی که نگاتسکوپ در آن نصب شده نیز ثابت نیست (نور ورودی از پنجره ها در طول روز و ...) بنایراین تعیین یک شار نوری ثابت برای روشنایی نگاتسکوپ کار دشواری است.

شرکت های تولید کننده نگاتسکوپ برای عبور از این موضوع دو گزینه متفاوت خواهند داشت :

1- انتخاب شار نوری ثابت 2- قابلیت تنظیم شار نوری (Dimmable)

انتخاب شار نوری ثابت بر اساس تجربه و ارتباط تولید کننده و مشتری صورت می پذیرد. در این حالت طراحی و تولید ساده تر خواهد بود. زیرا در واقع همانند مدل های قدیمی، یک Lightbox را طراحی و تولید می کنند. اما با توجه به اختلاف تصاویر رادیولوژی و نور محیطی، نگاتسکوپی که قابلیت تنظیم شار نوری را داشته باشد، گزینه مناسب تری است و اثر مطلوب تری نیز خواهد داشت. در این حالت نگاتسکوپ ها با استفاده از ابزارهای الکترونیکی موجود برای امکان تغییر شار نوری (درایورهای قابل تنظیم Dimmable Drivers و ...) قابلیت تنظیم شارنوری را به مصرف کننده می دهد. این امر باعث می شود پزشک بر اساس نیاز نسبت به نور محیط و تصویر رادیولوژی، شارنوری را تنظیم کند.


ابعاد، سایز و نوع نصب :

نگاتسکوپ ها معمولا با واحدی به نام خانه سایزبندی می شوند. برای مثال نگاتسکوپ دوخانه، دارای دوخانه به هم چسبیده است که هر یک از خانه ها قابلیت های مجزای خود را دارا است، که این تعداد معمولا بین یک خانه تا چهار خانه است. استفاده از هر اندازه از نگاتسکوپ بستگی به نیاز پزشکان برای استفاده از آنها خواهد داشت. هرچه نگاتسکوپ باریک تر باشد، از لحاظ طراحی زیباتر خواهد بود و برای نصب نیز ساده تر است. نگاتسکوپ ها در دو نوع توکار و روکار طراحی و ساخته می شوند.معمولا انواع توکار نگاتسکوپ مدل های قدیمی تر هستند و دلیل توکار ساخته شدن آنها، قطر زیاد بدنه است که با توکار شدن آن تقریبا همسطح دیوار شده و از نظر طراحی داخلی، زیباتر خواهد بود. اما در انواع نگاتسکوپ جدید، به دلیل آنکه باریک هستند، نیازی به نصب توکار آنها نبوده و در حالت روکار نیز هم سطح با دیوار خواهند بود.


برای مشاهده نگاتسکوپ های صنایع روشنایی مهنام روی تصویر زیر کلیک کنید.