شدت روشنایی در انواع محیط ها
اکتبر 31, 2019
معرفی مزایای تیوب های LED نسبت به فلوروسنت
اکتبر 14, 2019

تفاوت لامپ ال ای دی LED با لامپ کم مصرف

لامپ ال ای دی LED و مزایای آن

 

ال ای دی LED که مخفف Light Emitted Diode است، به معنای دیود ساطع کننده نور است. دیودهای ساطع کننده نور در واقع جزء خانواده دیودها هستند که دیودها نیز زیرگروه نیمه هادی ها به شمار می‌آیند. خاصیتی که ال ای دی LED ها را از سایر نیمه هادیها متمایز می‌سازد این است که با گذر جریان از آنها مقداری انرژی به صورت نور از آنها ساطع می شود.

 

نسل جديد لامپ هاي LED

 

اولین لامپ ال ای دی LED که ساخته شد ظاهر زیبایی نداشت اما نوری مانند لامپ های معمولی منتشر می کرد که شدت آن ۲ برابر و دوام آن ۵۰ برابر یک لامپ معمولی ۶۰ وات بود. لامپ های ال ای دی LED تا اواخر دهه گذشته فقط می توانستند سه نور زرد، سبز و قرمز تولید کنند که به همین علت کاربردشان محدود بود اما یک تغییر بسیار عظیم در صنعت تولید لامپ ال ای دی در دهه ۹۰ میلادی باعث شد که چراغ LED سفید رنگ (یا همان روشن و بدون رنگ) تولید شود. پیشرفتهای سریع صنعت الکترونیک در سالهای اخیر و استفاده از دستگاههای تولید دقیق با تغییر در ساختار فیزیکی و مواد تشکیل‌دهنده لامپ های ال ای دی LED نسل جدید را به بازار عرضه کرد.در لامپ LED نسل جدید می توان نور را با طول موج مشخص با رنگ کاملاً خالص و فاقد هر گونه پرتوهای مضر مادون قرمز یا فرابنفش تولید کرد درحالیکه این امکان در منابع قدیمی تر روشنائی و حتی لامپ های ال ای دی LED قدیمی وجود ندارد و همواره با مشکل تولید محصول جانبی پرتوهای مادون قرمز و فرابنفش روبرو هستیم که علاوه بر اینکه تاثیری در تامین روشنایی محیط ندارند اثرات مخربی نیز بر سلامت انسان می گذارند.

 
لامپ های ال ای دی LED سفید (نسل جدید) قابلیت تولید همه رنگها را دارند و در مقایسه با سایر لامپ های کم مصرف معمولی و LED های قدیمی انرژی بسیار کمتری مصرف می کنند و استفاده از آنها روز بروز منطقی تر به نظر می رسد. بسیاری از شرکتهای بزرگ سازنده لوازم روشنایی بویژه شرکتهای فعال در زمینه روشنایی منازل بسیاری از فعالیت های خود را بر روی لامپ ال ای دی LED متمرکز کرده‌اند و قصد دارند روشنایی لازمه برای منازل را از ال ای دی LED ها تهیه کنند که به نظر می‌رسد این روند تا کمتر از ۵ سال آینده، باعث تغییر بسیار عمده در نوع محصولات روشنایی شود.

مضرات لامپ هاي کم مصرف

از جمله هشدارهای وزارت بهداشت در خصوص مضرات لامپ های کم مصرف معمولی و لامپ مهتابی می ‌توان به تأثیر مخرب پرتوهای نوری لامپ های مهتابی یا فلورسنت بر پوست بدن به علت وجود اشعه ماوراء بنفش اشاره کرد.

 

پرتوهای فرابنفش لامپ های کم مصرف معمولی و فلورسنتها موجب تسریع ابتلا به بیماری های پوستی و از جمله سرطان پوست و همچنین سرگیجه و میگرن درافراد مبتلا به صرع می شوند.

پرتوهای ماوراء بنفش موجب ایجاد کک و مک در پوست صورت و بدن افراد می شود و از سوی دیگر کسانی که در منزل و محل کار خود روزانه بیش از ۸ ساعت در معرض نور لامپ های فلورسنت قرار گرفته اند ۵ برابر بیشتر از افرد دیگر دچار بیماری آب مروارید می شوند.

 

لامپ های کم مصرف حاوی مقدار اندکی عنصر جیوه هستند که این میزان معمولاً در حدود ۵ میلی گرم است. از سوی دیگر قابلیت نور افشانی لامپ های فلورسنت مبتنی بر خواص جیوه موجود در آن است و در این مورد هیچ عنصر دیگری به اندازه جیوه کارایی ندارد. علاوه بر تاثیر زیانبار جیوه موجود در این نوع لامپ ها بر روی بدن انسان اما مشکل اصلی زمانی پدید می‌آید که لامپی از این نوع می شکند و بخشی از جیوه موجود در لامپ به شکل بخار قابل استنشاق آزاد می شود و بخشی دیگر نیز به صورت پودر سفید رنگ بسیار نرمی در می‌آید که لمس کردن آن خطرناک است.

 

مطالعات پزشکی نشان می دهد که استفاده طولانی از اینگونه لامپ ها علاوه بر عوارض جسمی ذکر شده باعث عوارض روانی نیز میشود که از آنجمله می توان به خستگی زودرس، افسردگی، ضعف و بی حالی، از دست دادن تمرکز، کاهش بازده کاری و افزایش تنش های روحی اشاره کرد.

کاربردهای دیگر لامپ ال ای دی LED

لامپ ال ای دی LED قهرمان ناشناخته جهان الکترونیک است. آنها دو جین کار متفاوت را انجام می‌دهند و در همه وسایل الکترونیکی یافت می شوند اساساً ال ای دی LED ها لامپهای کم نوری هستند که به آسانی در مدارهای الکترونیکی قرار می‌گیرند اما برخلاف لامپهای معمولی در آنها فیلامانی که بسوزد وجود ندارند و به ویژه اینکه گرم نمی شوند و فقط با حرکت الکترونها در یک ماده نیمه هادی نور می‌دهند. بطور خلاصه موارد مصرف لامپ های ال ای دی LED بشرح زیر است:

 

روشنایی معابر و منازلچراغهای راهنمایی رانندگي چراغهای خودروهاي نسل جدید مانیتورها و تلویزیون های LEDتأسیسات روشنایی تزیینات و بطور کلی هر مصرفی که سابق بر این بعهده چراغهای معمولی بوده است و مصارف جدیدی که از عهده چراغ های قدیمی خارج است.